زخم ها و راه های درمان

با درود فراوان خدمت دوستان و همراهان گرامی.

از اونجایی که زخمی شدن به انواع مختلف در حین دوچرخه سواری برای دوچرخه سواران میتونه پیش بیاد، به همین جهت تصمیم گرفتم مطلبی با این موضوع و راه های درمانش براتون آپ کنم. امیدوارم که مورد توجه قرار بگیره.


انواع زخم:


زخم ها نیز مانند خونریزی ها به دو دسته تقسیم می شوند :

1- زخم بسته: در اثرجراحات زیر جلدی ایجاد می شود ولی پوست پاره نشده و هیچ خونی مشاهده نمی گردد.

2-زخم باز: به جراحتی در پوست گفته می شود که موجب خونریزی خارجی می گردد.

زخم باز شش نوع دارد:

1- خراشیدگی: ازکشیده شدن پوست بر روی یک سطح خشن ایجاد شده و عموماً منجر به عفونت و خونریزی پوست می گردد. در این نوع زخم به دلیل آسیب دیدن نوک اعصاب، مصدوم درد شدیدی را حس می کند .

2- بریدگی ها: به زخم هایی که دارای لبه ی صاف بوده و در اثر برخورد با اجسام تیز و برنده (چاقو، تیغ یا شیشه ) ایجاد می شود. این نوع زخم شایع ترین نوع زخم باز است. دراین حالت معمولاً علاوه بر پوست، بافت های زیر آن نیز دچار صدمه می شود.

3- پاره شدگی: به زخم هایی که در اثر برخورد اجسام کند ایجاد شده و دارای لبه های کنگره کنگره و پاره شده می باشد که به اصطلاح "پارگی" اطلاق می گردد.

4- سوراخ شدگی: زخم کوچکی است که در اثر فرورفتن اجسام بلند و نوک تیز (خنجر، میخ، درفش و پیچ گوشتی) در پوست ایجاد شده و علیرغم ظاهر خوش خیم و کوچک به دلیل آسیب دیدن بافت های عمقی مثل اعصاب و عروق و خطر بالای عفونت احتیاج به مراقبت خاص و معاینه توسط پزشک دارد.

5- کنده شدگی: دراین حالت معمولاًقسمت آسیب دیده ی پوست وبافت های زیرآن براثر صدمه ی وارده از محل اصلی خود جدا شده ویا توسط قطعه ای از پوست به محل خود متصل می باشد .

6- قطع عضو : گاهی شدت آسیب وارده به بدن تا حدی زیاد است که منجر به قطع عضو می شود. معمولاً پس از قطع شدن یک عضو خونریزی شدیدی از آن محل رخ می دهد که ممکن است باعث از دست رفتن مقدار زیادی خون از بدن و حتی مرگ مصدوم گردد.

در این موارد تلاش برای مهار خونریزی از مهم ترین وظایف امدادگر است.

اقدامات لازم جهت حفظ و نگهداری عضو قطع شده :

1- عضو قطع شده را در بین یک گاز استریل (یا هر پوشش تمیز در دسترس دیگر) بپیچید و آن را با سرم شستشو 0/9 خیس کنید.


2- عضو در داخل گاز را، داخل کیسه ی فریزر قرار داده و سر آن را گره بزنید.

3- کیسه فریزر را در یک کیسه ی بزرگ تر حاوی یخ قرار داده و سر آن را محکم ببندید.

4- عضو قطع شده را همراه مصدوم به بیمارستان انتقال دهید.

باقی ماندن جسم خارجی در بدن:

گاهی یک جسم خارجی مثل گلوله، میله، مفتول، چاقو و ...، در داخل زخم باقی می ماند. در چنین مواقعی به هیچ وجه اقدام به خارج کردن جسم خارجی نمی کنیم و فقط با انجام یک پانسمان مناسب جسم را کاملاً در محل خود ثابت (فیکس) می نماییم.

خون دماغ:

خون دماغ نسبتاً شایع بوده و بر اثر مواردی چون دست کاری بینی، ضربه، افزایش فشارخون و...، ایجاد می گردد. برای کنترل خون دماغ، مصدوم را درحالت نشسته و به صورتی که سر وی کمی به جلو خم شده باشد قرار دهید .

درصورتی که مشکوک به شکستگی بینی نیستید پره های بینی را بین دو انگشت شست و اشاره گرفته و محکم فشار دهید.

این کار را باید به طور مداوم و برای حدود 5 الی 8 دقیقه و حتی گاهی بیشتر نیز ادامه دهید. دراغلب موارد این روش باعث کنترل خونریزی خواهد شد. به بیمار توصیه کنید تا پس ازکنترل خونریزی ازدستکاری بینی یا فین کردن شدید و با فشارخودداری کرده و درصورت لزوم به پزشک مراجعه کند.

نکته !!

الف) از خم کردن سر مصدوم به عقب خودداری کنید، چون این کار باعث میشود تا خون از پشت بینی به سمت حلق مصدوم جریان یافته و سپس وارد راه های هوایی یا معده وی گردد.

ب) درصورت شک به شکستگی بینی، تنها یک گاز استریل بر روی بینی قرار داده و مصدوم را به مراکز درمانی منتقل کنید. دراین حالت از اعمال فشار بر روی پره های بینی خودداری کنید.


منبع: انجمن دوچرخه سواری bike20.ir